Kinderpagina

Zag je het aankomen? Of kwam het als een verrassing toen je hoorde dat je ouders uit elkaar willen gaan? Hoe dan ook, je hebt het er waarschijnlijk best wel moeilijk mee dat ook jouw leventje behoorlijk op zijn kop wordt gezet. Misschien is het niet altijd even gemakkelijk om daar met iemand anders over te praten. Maar het is toch goed als je het probeert. Kijk maar eens om je heen aan wie jij je verhaal kwijt kunt. Dat kan een broer of zus zijn, oom, tante, opa, oma, buurvrouw, juf, meester, ouders van een vriendje of een vriendinnetje of gewoon een jongen of meisje in je klas die ook gescheiden ouders heeft. Maar lees eerst even verder. Dan krijg je misschien een iets beter idee wat je de komende tijd allemaal te wachten te staat.

Het blijven je ouders

De meeste ouders hebben samen het ouderlijk gezag over hun kinderen. Dat betekent dat ze belangrijke dingen die over jou gaan, samen beslissen. Dat blijft ook zo als ze gescheiden zijn: ook als je straks misschien vaker bij de één of bij de ander bent.

Ook al lijkt het nu even allemaal om je ouders te draaien, achter de schermen is iedereen ook met jou bezig. Sterker nog: de afspraken die over jou gemaakt worden, leggen je ouders vast in een ouderschapsplan’. Daarin staat bijvoorbeeld of je ouders kiezen voor co-ouderschap en hoe ze dat gaan aanpakken. Of dat je bij één van je ouders gaat wonen en wanneer je de ander dan ziet.

Een advocaat of mediator zoals ik, helpen je ouders om goede en eerlijke afspraken te maken over alles wat geregeld moet worden. Dat gaat verder dan wie waar gaat wonen en de afspraken die over jou en misschien wel je broertjes en/of zusjes worden gemaakt. Ook moeten er spullen verdeeld worden en moeten we kijken of iedereen wel genoeg geld heeft om van te leven.

Al deze afspraken zet ik op papier. Dat heet dan het convenant. Om zeker te weten dat alles echt helemaal eerlijk gaat, kijkt de rechter er ook nog eens goed naar. Pas als hij vindt dat alles goed geregeld is voor je ouders én voor jou, spreekt hij de scheiding uit. Als je jonger bent  dan 12 hoef je daar niets voor te doen. Ben je 12 jaar of ouder, dan wil de rechter ook weten hoe jij over de scheiding denkt. Je mag dat komen vertellen aan hem of haar. Als je dat niet wilt, mag je ook een briefje sturen om je zegje te doen. In dit filmpje zie en hoor je hoe dat gaat.

Als je na de uitleg van je ouders nog steeds vragen hebt, kun je mij natuurlijk ook zelf bellen.

Jouw mening telt!

Internet

Ook kun je op internet allerlei tips vinden over de scheiding van jouw ouders of kun je lezen over en leren van ervaringen van andere kinderen met gescheiden ouders. Als je wilt, kun je zelfs laten horen wat jij denkt, voelt en vindt van de scheiding van je ouders. Kijk maar eens op www.villapinedo.nl.

Vind je het fijner om in een boek te lezen over de situatie, dat kan. Er zijn een hele stapel boeken geschreven over de situatie waar jij nu in zit.